Brukshundar

En hund av bruksras kan definieras som en hund som är av en arbetande hundras som är speciellt lämpad för de aktiviteter och grenar som Svenska Brukshundsklubben ordnar. Brukshundar delas vanligen in i flera olika kategorier, bland annat assistanshundar, tjänstehundar, vakthundar, vallhundar, jakthundar, draghundar och övriga hundar. Hundarna kan vara av flera olika raser, men så länge rasen är lämplig och traditionellt använd för arbetet brukar den kallas för brukshundsras. Men vilka raser är det då som ofta ses i brukssammanhang och vilka grenar brukar de traditionellt användas i? Kan man tävla med en brukshund eller kan den bara användas till olika sorters arbete? Det är frågor som många kan ha gällande bruksraser och här kommer vi redogöra för det.

Vanliga raser inom bruksgrenar

Det finns flera vanliga brukshundsraser som till exempel schäferhund och rottweiler. De har utvecklats ut gårdshundar och vallhundar och har en utmärkt inlärningsförmåga och mycket stor vilja att arbeta. Under de senaste decennierna har man också insett fördelen med att använda andra hundraser med mjukare temperament inom yrken som ledarhund och narkotikasökande hund. Inom dessa yrken har raser som labrador retriever blivit en vanlig ras. Inom andra bruksyrken som mögelhund och servicehund kan hundar av de flesta raser användas men ofta vill man ha smidiga hundar som rör sig lätt. Det kan till exempel vara belgiska vallhundar, vilka har blivit mycket populära de senaste åren. Det viktiga är att brukshunden har en bra social förmåga och inte har svårt för att lära sig saker. Många brukshundar tävlar också och om det finns hundar och förare som tävlar i VM i Tyskland i just bruksgrenar. Där är det också viktigt att hunden har ett mycket gott luktsinne.

Att göra reklam för brukshunden

Brukshundar kan också tävla i Sverige men där kan endast de raser som är erkända av Svenska Kennelklubben delta i grenar som sök, apport och spår. Om man vill tävla i bruksgrenen skydd kan endast de raser Svenska Brukshundsklubben har ansvar för delta. Brukshunden och de olika bruksgrenarna är inte något man hör talas om så ofta. Det är därför många som på olika sätt börjat göra reklam för just dessa grenar, till exempel genom att beställa tröjor, väskor eller andra produkter med tryck från företag som Medtryck. På så sätt kan man som förare av en brukshund göra reklam för sin sport och sitt yrke om man är yrkesverksam. Då kan fler människor få upp ögonen för vad man kan göra med sin hund annat än att bara ha den som sällskap.

Leave a Reply

mts_best