Den första tiden med din valp

Att skaffa en valp är på många sätt jämförbart med att skaffa barn. Ditt liv kommer att förändras helt, då du från och med det ögonblicket valpen kommer hem har ett annat liv att ta ansvar för, och under den första tiden som valpen är hemma kommer all din uppmärksamhet att krävas av detta nya lilla liv. Det är därför lika viktigt att tänka igenom beslutet att skaffa hund som det är att överväga om det är rätt tid att skaffa barn.

Om du ändå har tagit det beslutet, och är på väg för att hämta din nya valp, är det några saker som är bra att ha i åtanke och veta om den första tiden som du kommer att tillbringa tillsammans med valpen. Till att börja med måste du inför valpens ankomst ha anpassat ditt hem efter valpens förutsättningar. Det betyder till exempel att du bör sätta upp grindar eller galler framför riskzoner som trappor, balkonger och höga kanter. Eftersom du bör hålla uppsikt över valpen mer eller mindre hela tiden under dess första månader, är det en bra idé att se till att begränsa valpens tillgång till huset, till exempel så att valpen bara kan vistas i ett särskilt rum eller i en viss del av huset.

Att du bör ha ständig uppsikt över valpen beror till stor del på att valpen måste tränas för att bli rumsren, och det kan bara göras om man är på sin vakt och passar på när man ser att tillfället yttrar sig. För att valpen ska bli rumsren måste du nämligen se till att den varje gång den gör ifrån sig befinner sig utomhus. Därför måste du vara påpasslig och snabbt bära ut valpen när den visar tecken på att behöva gå. Som regel kan sägas att valpar behöver gå efter att de har ätit och sovit, och oftast efter att de har lekt en stund. Du måste dock räkna med att det kommer att ske olyckor inomhus under de tre till sex månader som det tar för valpen att bli rumsren, och en ytterligare fördel med att begränsa valpens rörelseutrymme i hemmet är därför att man kan täcka golvet på den ytan med tidningspapper.cara_de_quem_caiu_do_caminhao-_cropped

Det finns också större förändringar du kan göra i hemmet för hundens skull, om du har tid och ork och pengar. Precis som människor tycker många hundar nämligen om att ligga i solen och värma sig. Den som någon gång har ägt en hund har säkerligen noterat en tendens hos hundar att söka sig till en strimma ljus som silar in från fönstret, eller att de ligger på verandan och steker i solljuset, trots att det gassar. Om du vill göra både dig och själv och din hund en tjänst ska du därför investera i att bygga ett uterum på ditt hus i samband med att du skaffar din valp. På det sättet får ni ett ljust rum hemma där solen flödar in, och där man kan sitta ”utomhus” och värma sig långt in på hösten.

Det viktigaste under valpens första månader hemma hos dig är dock att du visar mycket kärlek och tålamod, så att valpen känner sig trygg i sitt nya hem. Då bygger man grunden för en lång, kärleksfull relation mellan dig och din nya familjemedlem.

Leave a Reply

mts_best