Att äga kennel – bra för hälsan?

Det finns mycket forskning som visar att människor mår bra av att umgås med djur och att ha husdjur. Man har till exempel sett att det kan minska stress att umgås med och klappa hundar – efter bara 15 minuter i en hunds sällskap börjar kroppens produktion av kortisol (ett stresshormon) att minska, medan produktionen av serotonin (som får oss att må bra och bli glada) ökar. Att leva med inte bara en, utan flera hundar, så som en kennelägare gör, innebär med andra ord att man konstant har ett skydd mot för höga stressnivåer runt sig.

Hundar bidrar också till en bättre hälsa på andra sätt. Alla känner exempelvis till idag att motion är A och O för en bra hälsa, då det bidrar till allt från att sänka kolesterolet och förbättra hjärtats funktion till att hålla vikten och blodtrycket nere, ge oss bra hållning och, återigen, minska stress. När man har hund har man heller inga ursäkter för att undvika motion – man måste ut och gå minst ett par eller tre gånger om dagen, varje dag, oavsett väder.

Hundar är också ett utmärkt botemedel mot depressioner, och rekommenderas ofta som terapiform för deprimerade patienter. De motverkar depression på flera sätt – dels genom att finnas som sällskap (och, som nämndes ovan, öka serotoninproduktionen), dels genom att tvinga patienten att gå ut ur huset flera gånger om dagen. En hund fungerar dessutom som en kontaktpunkt mellan människor, både genom att folk hälsar när man är ute och går och genom att man lättare träffar andra människor med gemensamma intressen, till exempel vid brukshundsklubben eller i hundparken. På det sättet kan hundar också hjälpa människor att hitta kärleken, och att vara i ett kärleksfullt förhållande är definitivt bra för hälsan – eller i alla fall för sinnet. Om man inte har en hund, men ändå längtar efter ett kärleksfullt förhållande, kan man ta till andra hjälpmedel, till exempel dejtingsajter. Om du aldrig har nätdejtat förut, och vill ha hjälp med var du ska börja, kan du gå in på Nätdejtingtips.se.

dog-421709_960_720Hundar har inte bara positiv effekt på den omedelbara hälsan, utan även långsiktigt. Det gäller framförallt barn som växer upp med en hund i hemmet. Studier har nämligen visat att barn som vuxit upp med en hund lider minskad risk att drabbas av allergier senare i livet – inte bara pälsallergier, utan allergier överhuvudtaget. Man har dessutom sett att dessa barn får ett allmänt bättre immunförsvar, vilket självklart har positiva effekter på hälsan hela deras liv.

Hundar kan också vara en ovärderlig hjälp för patienter som lider av diabetes. Detta eftersom majoriteten av alla hundar kan känna av ett blodsockerfall hos människor innan de märker det själva, och genom sina reaktioner varna sin husse eller matte att det är dags att äta något för att förhindra anfallet. Hundar kan därför bidra inte bara till den fysiska hälsan hos diabetiker, utan också den psykiska, genom att de känner sig tryggare och lugnare. Hundar ger också trygg och lugn till människor som inte lider av diabetes, då de fungerar som en extra vakt i hemmet, samtidigt som de är en lojal och kärleksfull vän.

Leave a Reply

mts_best