Kennel och ekonomi

För många kan det vara en stor dröm att starta en kennel. För många blir den drömmen verklighet. Många tror att man kan leva på att driva kennel men i de flesta fall är verkligheten inte sådan. Kenneln kan ge en sidoinkomst men den ger inte tillräckligt med pengar för att man ska kunna sluta arbeta heltid. Att ha en kennel kostar faktiskt en hel del mer pengar än man kan tänka sig.

Att starta upp kenneln

Att starta upp en kennel kan kosta mer eller mindre stora belopp. Om man har en lämplig byggnad och redan har hundar som kan användas inom avel kan det kosta något mindre att starta kenneln än om man måste bygga en helt ny byggnad och köpa in hundar. Överlag kan det dock vara klokt att titta på möjligheterna att ansöka om ett företagslån via Qred för att lösa många av de större utgifterna som kan förekomma vid uppstarten. Ett lån kan dock också vara bra att ha längre fram i tiden. Även då kan det nämligen förekomma relativt höga utgifter.

Utgifter

Man kan tro att det mestadels är inköp av hundar som kostar pengar men så är inte fallet. Det kostar nämligen en hel del att driva en kennel. Man måste se till att hundarna har det bra och att omgivningen är säker för dem. Det kan kosta en hel del pengar att sätta upp staket, att måla om och att lägga ett bra golv på kenneln. Det är dock inte bara de här utgifterna som finns. Hundarna ska också ha foder, leksaker och andra tillbehör. Det ska också betalas försäkringar, eventuella tävlingsavgifter samt veterinärräkningar. Det är med andra ord flera tusen kronor som ska ut varje år beroende på hur många hundar man har.

Försäljning av valpar

Att sälja valpar kan ge en liten inkomst. Beroende på vilken ras man väljer att föda upp kan försäljningspriset dock variera. Ibland kan valparna säljas för omkring 6 000 kronor styck, och ibland för 12 000 kronor styck. Om hundarna är vaccinerade, märkta och har föräldrar med bra meriter kan man som kennelägare ofta ta ut mer pengar för valparna än om så inte är fallet.

Hur mycket man tjänar på valpförsäljningen kan också variera beroende på hur många valpar en tik får. En kennelägare vars tikar bara får en eller två valpar kommer givetvis att tjäna mindre än om tikarna får sju valpar.

Det är dock viktigt att man tänker på att inkomsterna ska beskattas om man har kenneln som ett företag. Så kan också vara fallet även om man bara har den som en hobby. Man kan därför inte räkna alla pengar som en ren inkomst utan det tillkommer en del avgifter.

Leave a Reply

mts_best