Räddningshundar

Räddningshundar kallar man den typ av brukshundar som är utbildade och används för att söka efter människor i nöd. Det kan vara i samband med laviner, jordbävningar, jordskred, laviner, olyckor med tåg eller flyg och så vidare. Dessa skiljs dock från livräddningshundar, även kallade sjöräddningshundar som jobbar i vatten. Det behöver inte vara någon specifik ras på en räddningshund, men den måste tåla de hårda krav som kommer med ”yrket”. Omständigheterna vid ett uppdrag är oftast svåra och oförutsägbara, det kan vara besvärliga underlag, höga ljud, kyla, värme, höga höjder med mera. Och hunden måste kunna börja jobba snabbt på kommando, sedan snabbt komma ner i varv igen när den gjort det den ska. Vid cirka ett års ålder kan en hund påbörja sin utbildning där den övar på att söka av stora områden och visa var det finns instängda personer, vid tre år är den redo att börja jobba och sedan räknar man med att den kan vara i tjänst i ungefär fem år.

Sverige vann VM 2016

Det går även att tävla med räddningshundar, och Sveriges bästa räddningshundar tävlar i VM. 2016 var det svenska golden retreivern Odin och hans matte AnnCharlotte Bengtsson som tog hem guldmedaljen i ruinsök. Ett VM går till så att alla hundar tävlar i lydnad. Sedan väljer de spår, ytsök eller ruinsök som en ytterligare disciplin. Odin tävlade i ruinsök som innebär att hunden släpps in på en tävlingsbana som ska likna rasmassor efter en jordbävning eller liknande. Där ska den leta kroppar som är gömda under betong eller i tunnlar och liknande. Medan hunden söker förekommer också distraktionsmoment som maskiner med höga ljud eller kanske barnskrik. Sen gäller det att så snabbt som möjligt hitta kropparna. Utöver Odins prestation så tog guldet, tog border collien Troja och Jenniefer Ericsson silver i ytsök. Att det tredje teamet som ingick i det svenska laget placerade sig på åttonde plats i ruinsök gjorde att det svenska teamet även kröntes till världens bästa team det året, något för oss svenskar att vara riktigt stolta över!

Kända räddningshundar i världen

En av världens mest legendariska räddningshundar är Barry som levde i början på 1800-talet var en fjällräddningshund i Schweiz. Under sin karriär räddade han enligt historierna över 40 personer från de höga bergen. Schäfern Apollo var en av de ca 350 hundar som jobbade vid World Trade Center efter terrorattacken. Appollo belönades med Dickin-medaljen, som är djurens motsvarighet till Viktoriakorset, för sin alla alla andra hundars viktiga insats i räddningsarbetet. Dakota är en pitbull som framgångsrikt deltagit i över 100 amerikanska räddningsuppdrag, bland annat sökandet efter astronauterna som dog när rymdraketen Columbia kraschade 2003. Labradoren Jake var i tjänst både under 9/11, orkanen Katrina och orkanen Rita. Ja listan kan göras lång över hjältemodiga hundar som gjort det människor inte klarar av. klicka här för att läsa mer om räddningshundar och den insats de gör i samhället. Utan deras fantastiska doftsinne och förmåga att lära, så hade många olyckor haft ännu värre utgång.

Leave a Reply

mts_best