Precis som vi människor har även hunden sin tid här på jorden. De åldras, blir sjuka och dör. Därför är det mycket viktigt att man ser till att ta vara på tiden man
har tillsammans och värnar om sin fyrbente väns hälsa och mående.
Det är inte alltid en avlivning måste ske men ändå är det ett vanligt alternativ hundägaren fattar när ens vän blivit svårt sjuk eller för gammal för att orka mer. Man får inte glömma att ett människoår motsvarar ungefär 7 år för hunden och att stora hundar generellt har kortare livstid än mindre hundraser.
När man måste ta farväl – Hur går en avlivning till?
Ibland dör inte hunden på grund av åldern utan betydligt mycket tidigare om den råkar ut för olyckor, skador eller sjukdomar. Många som inte har haft hund tidigare eller kanske aldrig varit med när deras förra hundar avlivades kan därför undra hur en avlivning går till.
Om man väljer att avliva sin hund hos veterinären går det generellt sätt till så att hunden först får lugnade via en spruta. Det brukar ta ca 15 till 20 minuter innan medlet börjar verka. Under tiden får man som ägare en ensam stund tillsammans med sin bästa vän, för att sitta och gosa, prata och låta hunden få veta om att man finns kvar där till slutet.
När hunden väl somnat på grund av det lugnade medlet sätter veterinären i en kanyl med så kallad avlivningsvätska, vilket helt enkelt är en överdos med sömnmedel som går direkt ut i blodet och gör så att hunden somnar in för gott.
När avlivningen väl är klar brukar man vanligtvis kremera djurets kropp, vilket ordnas direkt på plats, så länge det finns tillräckligt med resurser för det. Därefter får man välja om man vill förvara hundens aska i en kartong eller en urna som man får ta med sig hem och begrava.
En avlivning kan för somliga vara en relativt dyr kostnad då priserna skiljer sig helt och hållet beroende på vilken veterinär som utför ärendet men också vad för hund man har, då avlivning för större hundar generellt sätt är dyrare än vad det är för mindre hundar. Under dessa omständigheter kan man därför behöva ta ett banklån för att ha råd med avlivningen, men med tanke på att det är det mest stillsamma sättet att ta farväl av en trogen vän så är det värt det.
Att mista en vän
När man förlorat en vän som man spenderat många år med tillsammans lämnas det ett stort tomrum efter djuret, vilket kan ta lång tid att acceptera och förstå. Men med tiden brukar sorgen dämpas och man kan gå vidare. Framförallt när man nu vet att det finns en vän som väntar på dig på andra sidan regnbågsbron.