Vad kostar en valpkull?

Svaret på frågan i rubriken, vad en valpkull kostar, kan variera stort. Om man avser en renrasig valpkull, och det är kennelns första kull, är kostnaderna dock ofta så höga att uppfödaren knappt får tillbaka de pengar hen har lagt ned på kullen vid försäljning av valparna.

Det beror framförallt på de pengar och den tid man måste lägga ned på sin tik innan valparna ens blir till. Det är nämligen i princip ett måste idag att en hund som ska avlas har meriter från hundutställningar och olika hundprov. Detta dels för att man som uppfödare lättare ska hitta köpare till valparna – ju finare stamtavla och ju finare meriter valparnas föräldrar har, desto mer attraktiva är de för potentiella köpare – dels för att man ska kunna hitta en hane att para med sin tik. Dessutom ställer ofta rasklubbarna vissa meriteringskrav på avelshundar för att uppfödaren ska få förmedla sina valpar via deras hemsida. Det krävs mycket arbete och många långväga resor för att ens hund ska få de meriter som krävs av både rasklubbar och köpare, och pengarna för detta måste man lägga ned innan man har tjänat en krona på sin uppfödning.

1280px--babiesgoldenEn annan kostnad som tillkommer innan man kan para sin tik är en försäkring. De flesta hundägare har redan en försäkring till sin hund, men man bör försäkra sig om att denna täcker även kostnader som kan uppstå i samband med dräktigheten och förlossningen, till exempel akuta veterinärskostnader.

När ens tik är välmeriterad och redo för avel kvarstår att hitta en hane som matchar ens tik och vars egna meriter är ett bra tillskott till valpkullens säljbarhet. För att få para sin tik med en hane måste uppfödaren betala en så kallad parningsavgift. Denna avgift kan vara så stor eller så liten som ägaren till hanhunden bestämmer, och beror självklart på hur mycket pengar hanhundsägaren själv har lagt ned på sin hunds meriter. Det går vanligtvis inte att förhandla om denna kostnad, utan som uppfödare och tikägare får man helt enkelt acceptera kostanden eller vända sig till en annan hanhundsägare.

Innan valpkullen kommer bör man också förbereda sig genom att till exempel köpa möbler och inredning som valparna och deras mamma kan vila i tillsammans. Om du letar efter en ny soffa inför ankomsten av din första valpkull, kan du gå in på Furniturebox.se och leta bland deras stora utbud efter en soffa som passar just dig och din tik.

Även efter att valpkullen har kommit kvarstår stora kostnader innan valparna är klara för att säljas. De måste till exempel få alla de vaccinationer som behövs hos en veterinär, och valparna behöver mat och omsorg under de första åtta veckorna som de kommer att bo hemma hos uppfödaren och sin mamma. När alla dessa kostnader räknas samman och slås ut på antalet valpar får man det pris man som uppfödare skulle vilja sätta på valparna. Har man tur kan man också sälja dem till det priset.

Leave a Reply

mts_best