Hygien på kenneln

Oavsett om man driver en stor eller liten kennel är det mycket klokt att tänka på hygienen. Är kenneln av större slag och föder upp mer än tre kullar per år finns det speciella regler som ska följas. Det är bland annat ett av kraven för att Länsstyrelsen ska kunna godkänna kennelns drift. Det finns också andra saker som är bra att tänka på.

Möjlighet att duscha hundarna

Om man driver en kennel kan det vara mycket bra att ha möjlighet att duscha eller tvätta hundarna ordentligt med jämna mellanrum. Med en dusch och blandare från Tapwell kan man tvätta hunden från topp till tå – antingen i en duschkabin, i ett badkar eller i en större tvättho. Att tvätta hundarna kan bli aktuellt inför en utställning, om de är rejält smutsiga eller om hunden råkar vara dålig i magen. Det är betydligt lättare att duscha hunden än att försöka torka den med handduk.

Smittor

Det finns en hel del olika smittor som kan drabba hundar i en kennel. En av dem är kennelhosta och det är en sjukdom som gör att hundarna börjar hosta. De kan må allmänt dåligt. Sjukdomen brukar dock inte bli så allvarlig och den går i regel över av sig själv. Det finns dock andra sjukdomar som kan ge betydligt allvarligare konsekvenser.

Tvättmaskin och annan städning

Eftersom att det finns regler för hygien i kennlar av större storlek kan det vara bra att även ha möjlighet att tvätta hundarnas filtar, koppel och annat åtskilt från övrig tvätt. En särskild tvättmaskin för kenneln är alltså ett bra inköp. Även när det gäller mindre kennlar som inte har samma krav på sig kan det vara bra att ha möjlighet att tvätta kennelns saker separat.

I en kennel måste man också vara noga med städningen. Det räcker inte med att sopa av golven en gång i månaden. Hundarna drar in mycket smuts och kan också fälla en hel del päls. Man behöver både dammsuga och våttorka golven minst ett par gånger i veckan. Däremellan ska också hundarnas leksaker och skålar rengöras. Man ska också se till att bänkar och annat görs rent ordentligt. På så sätt kan man minska risken för smittspridning.

Rutiner kring avföring och sopor

Man kan inte bortse från att hundbajs kan vara farligt och det är också en sak flera studier har visat. Under hundrastningen är det inte fel att ta upp avföringen. Om en hund har råkat göra ifrån sig inomhus är det viktigt att göra ordentligt rent, gärna med ytdesinfektion. Då får man också bort eventuell lukt som kan göra att hundarna fortsätter att markera inomhus. Även när det gäller sopor är det viktigt att ha vissa rutiner. Hunden får till exempel inte komma åt avfallet eftersom det kan skada den.

Leave a Reply

mts_best